Warmte stijgt op en wordt in onze huizen slechts gedeeltelijk tegengehouden door de houten tussenvloeren. Door het dak verdwijnt gemiddeld 20% van de warmte naar buiten. Om dat tegen te gaan is dakisolatie vaak een goede oplossing. Daarmee kan je 400 tot 700 m3 gas per jaar besparen, afhankelijk van grootte van de woning en het gebruik van de kamers op de bovenste verdieping. Naast energiebesparing heeft een goed geïsoleerd dak als groot voordeel dat de kamers onder het dak in de zomer heel veel minder warm worden.
Voor dakisolatie zijn verschillende mogelijkheden
Je kunt een schuin dak aan de binnenkant isoleren. Er wordt isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. Dan kan met verschillende materialen zoals:
Elk materiaal heeft voor -en nadelen, waarover de aannemer je kan adviseren. Na het aanbrengen van de isolatie zal het geïsoleerde oppervlakte opnieuw afgewerkt moeten worden.
Een schuin dak zou je ook aan de buitenkant kunnen laten isoleren, maar dat is vaak een veel duurdere ingreep, die in ons soort huizen bouwkundige uitdagingen met zich meebrengt. Wij hebben deze maatregel niet opgenomen in deze actie.
De isolatiewaarde van het materiaal wordt uitgedrukt in een R-waarde. R staat voor 'Resistance' dus hoe hoger de R-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Volgens de subsidievoorwaarden van de RVO moet dakisolatie van een schuin dak aan de binnenkant een R-waarde hebben van minimaal 3,5. Als je wilt voldoen aan de Nederlandse standaard voor een goed geïsoleerd huis moet een dak een isolatiewaarde van minimaal 4 hebben.
Als dakisolatie niet mogelijk is of als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, kan het interessant zijn om de voer van de zolder of de vliering te isoleren. Hiermee kan je ook voorkomen dat de warmte uit door de zoldervloer via het dak naar buiten gaat.
Met de isolatie van de vloer van een niet verwarmde zolder of vliering kan je 400 – 700 m3 gas besparen, afhankelijk van de grootte van je woning en het gebruik van de kamers op de verdieping onder de zolder.
De huizen in Duinoord hebben bijna altijd een houten vloeren. Een houten vloer van een zolder en vliering kan je op twee manier isoleren:
Elk materiaal en elk werkwijze heeft voor- en nadelen. De aannemer kan je er alles over vertellen wat in jouw geval de beste oplossing is.
Volgens de subsidievoorwaarden van de RVO moet zolderisolatie v een R-waarde hebben van minimaal 3,5. Als je wilt voldoen aan de Nederlandse standaard voor een goed geïsoleerd huis moet een dak een isolatiewaarde van minimaal 4 hebben.
Een groot deel van de woningen in Duinoord heeft een plat dak, belegd met bitumen of een vergelijkbare dakbedekking. Een plat dak kan het beste aan de buitenkant worden geïsoleerd. Dat is vooral interessant als de bestaande dakbedekking aan vervanging toe is. De oude dakbedekking kan eventueel worden verwijderd (of er wordt op de bestaande dakbedekking gewerkt), het dak wordt geïsoleerd door PIR of EPS-platen met een hoge isolatie waarde te plaatsen en die worden weer afgewerkt met bitumen, EPDM of een vergelijkbaar materiaal.
Een plat dak kan in principe ook aan de binnenkant worden geïsoleerd maar dat vergt een hele goede dampdichte afwerking. De kans op vochtproblemen en schimmelvorming maakt dat isolatie van een plat dak aan de binnenkant geen onderdeel is van deze collectieve actie .
Volgens de subsidievoorwaarden van de RVO moet dakisolatie van een plat dak aan de buitenkant een R-waarde hebben van 3,5 of hoger. Als je wilt voldoen aan de Nederlandse standaard voor een goed geïsoleerd huis moet een dak een isolatiewaarde van minimaal 4 hebben.
Het is een aanrader om op het geïsoleerde dak een groen dak aan te laten aanleggen. Een groen dak is goed voor de biodiversiteit, de waterberging en voor de levensduur van je nieuwe dakbedekking. De kamers on het dak blijven ionde zomer enkele graden kleer. Verder verhoogt een groen dak de werking van je zonnepanelen. Vraag de aannemer naar de mogelijkheden.
In dit webinar vertellen twee specialisten alles over de aanpak en de voordelen van dakisolatie of zoldervloerisolatie. De kosten, besparingen en mogelijke subsidies komen ook aan de orde.
Extra informatie
Duurzaam Duinoord
Wij zijn een groep bevlogen buurtgenoten die onze mooie wijk duurzamer en groener willen maken door te informeren, inspireren en activeren
© Duurzaam Duinoord 2024 | Privacyverklaring