Van september 2022 tot eind 2023 heeft Duurzaam Duinoord een straataanpak uitgevoerd, gericht op bewoners van de Voltastraat in Den Haag. Het hoofddoel was om bewoners te betrekken bij de energietransitie en manieren te vinden om de huizen te verduurzamen.
De aanpak
Veel bewoners willen hun huis verduurzamen. Sommigen gaan zelf aan de slag, anderen roepen de hulp in van bijvoorbeeld een aannemer of een vrijwillige energiecoach. Er is echter ook een grote groep mensen die niet weet waar ze moeten beginnen. Door deze individuele aanpak is er weinig kennisuitwisseling en wordt mogelijk prijsvoordeel door gezamenlijk inkopen gemist. Met de straataanpak van de Dwarsdoorsnede Straat wilden de Haagse energiecoaches in één keer een hele straat aanpakken, ongeacht of het om een koop-, huur- of woningcorporatie gaat. Op deze manier kunnen we op korte termijn kleine maatregelen doorvoeren en op lange termijn inzetten op isolatiemaatregelen en duurzame energieopwekking. Ook werd gekeken naar fondsen en subsidies waarmee de uitvoer bekostigd kan worden.
Het resultaat
Hoewel we onze doelstelling van 30% CO2-emissiereductie bij lange na niet hebben gehaald, leverde dit traject waardevolle inzichten op die van pas kunnen komen in toekomstige trajecten. Zo kwamen we erachter dat een kleine 100 bewoners van appartementen van een woningcorporatie geen inzicht hebben in het energieverbruik en dat besparen ook geen invloed heeft op de hoogte van de energierekening. Hoe ga je daar mee om? Ook zagen we hoe lastig het is particuliere verhuurders warm te krijgen voor verduurzamen. Zelfs als je aanbiedt het hele traject te begeleiden, van het vinden van aannemers tot en met de aanvraag van subsidies, gaven de 10 verhuurders van de 19 appartementen niet thuis. Welke stappen kan je als huurder zetten? Aan de positieve kant zagen we ook dat woningeigenaren wel degelijk stappen willen zetten en dat ze door de straataanpak net dat zetje kregen om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ook hebben we veel positieve feedback gekregen op de Groenheiligman-actie en onze aanwezigheid met onze Warme Woonkamer Wagen, waarin we het gesprek aangingen met bewoners over kansen en mogelijkheden om comfortabeler, duurzamer en goedkoper te wonen
Download hieronder gratis het verslag van deze straataanpak
Dit project is tot stand gekomen via het CLLD (Community Led Local Development) en is gefinancierd door de Europese Unie, aangevraagd via LAG Scheveningen.
Duurzaam Duinoord
Wij zijn een groep bevlogen buurtgenoten die onze mooie wijk duurzamer en groener willen maken door te informeren, inspireren en activeren
© Duurzaam Duinoord 2024 | Privacyverklaring